Този сайт използва бисквитки с цел подобряване на функционалността, за удобство на потребителя, както и за статистически цели. Ако сте съгласни с такава употреба на бисквитките, моля натиснете „Съгласен съм”.

Кой колко пие

Написана от  Понеделник, 07 Август 2023 10:34

България е произвела около 1.3% от всичката бира в ЕС

 Производството на бира в България се е повишило леко през 2022 г. до 445 млн. литра, показват данните на Евростат. Това е 1.3% от всичкото пиво, произведено в Европейския съюз през тази година.

 България продължава да е един от по-малките производители на бира в Европа. На първо място в това отношение е Германия. С годишна продукция от 7.6 млн. литра, германските пивоварни създават над 22% от бирата в ЕС.

 Следващите по големина производители са Испания, Полша, Холандия и Франция.

 Общо в целия съюз са произведени 34.2 млрд. литра бира. Това е със 7% повече от предходната година и показва завръщане на потреблението към нива от преди пандемията.

 България е сред топ консуматорите на бира

 В производството може и да не сме фактор, но пък сме доста добри в оползотворяване на продукцията. През 2021 г. потреблението на бира в България е било 77 литра на глава от населението, показват данните на браншовото сдружение Brewers of Europe. По този показател страната ни е в топ 10 на Европа.

 Средно на глава от населението пием повече от британци, ирландци, датчани и нидерландци.

 Кой пие най-много бира

  Потребление на бира на глава от населението

 

Източник: Brewers of Europe

Данните са за 2021 г.

Прочетена 15014 пъти