Този сайт използва бисквитки с цел подобряване на функционалността, за удобство на потребителя, както и за статистически цели. Ако сте съгласни с такава употреба на бисквитките, моля натиснете „Съгласен съм”.

×

Внимание

JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/beer2bee/public_html/images/kamenitza/1611
×

Забележка

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kamenitza/1611

„Каменица” АД предлага...

Написана от  Събота, 02 Февруари 2013 00:01
...тестовете с „алкохолни” очила да станат част от обучението за начинаещи шофьори


Над 5 000 души се включиха в петото издание на социално-отговорната кампания „Алкохолът е лош шофьор”

Над 5 000 души се включиха в петото издание на социално-отговорната кампания „Алкохолът е лош шофьор”, организирана от „Каменица” АД. С тях общият брой на директно участвалите в кампанията от самото й начало през 2008 г. до момента надхвърля 20 000.

Тези данни бяха представени по време на официално събитие на 14 ноември 2012 г. в София, с което беше закрито петото издание на кампанията „Алкохолът е лош шофьор”, организирана от „Каменица” АД.

Официален гост беше Вицепремиерът и министър на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов, с чиято подкрепа се провежда кампанията. „Каменица” АД вече за пета поредна година е наш партньор и ние се стараем максимално да се включваме в подобни инициативи. Тази кампания не приключва с това събитие. Ние ще я надградим през следващата година заедно с нашите партньори от „Каменица” АД”, заяви по време на събитието Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Сред останалите официални гости на събитието бяха заместник- кметът на София г-н Любомир Христов, посланикът на Кралство Белгия в България – г-жа Аник ван Калстер, Георги Янакиев – председател на УС на Съюза на българските автомобилисти (СБА), секретарят на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движение по пътищата (ДОККПБДП) Алекси Кесяков, Славка Андреева – началник отдел „Водачи и безопасност на движението” към Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” (ИААА), лицата на кампанията – рали състезателите Петър Гьошев и Екатерина Стратиева, актьорът и телевизионен водещ Стефан Щерев, който беше и модератор на събитието.

Събитието на 14 ноември е по идея на Министър Цветан Цветанов. По негово предложение като част от кампанията „Алкохолът е лош шофьор” в този ден на паркинга на The Mall се организираха тестове с „алкохолни” очила в автомобил. Нестандартните очила въпроизвеждат наличието на определени промили алкохол в кръвта, а тестването им в автомобил пресъздава напълно реална ситуация на пътя. Столичани имаха възможност да изпробват очилата в автомобили, шофирани от рали състезателите Екатерина Стратиева и Петър Гьошев и така в условия на пълна безопасност да разберат как съответното количество алкохол променя реакциите им и ги прави неспособни да шофират – те виждат размазано, губят реална представа за разстоянията и т.н. За да усетят рисковете от шофиране в нетрезво състояние във възможно най-голяма степен, днес бяха тествани пет вида „алкохолни” очила, които симулират наличието на различни промили – от 0,4 до 1, 7.

„С удоволствие организирахме това събитие, предложено от Министъра на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов. ”Алкохолните” очила са изключително ефективен метод, чрез който даваме възможност на участниците да изживеят посланието „Алкохолът е лош шофьор” и по този убедителен начин да ги призовем и им кажем „Шофирайте трезво”. Шофирането е преди всичко отговорност. Много е важно тя да бъде осъзната от всички в най-ранен етап, още при първото ни запознаване с правилата за движение”, коментира генералният директор на „Каменица” АД Драган Радивоевич. Затова първите, които на 14 ноември се качиха в автомобил, за да тестват „алкополните” очила бяха курсисти, които в момента се обучават за шофьори. Те бяха специално поканени да участват в събитието, тъй като начинаещите шофьори са много важна част от обществото, към която е насочена кампанията „Алкохолът е лош шофьор”. За да направят образователния ефект от „алкохолните” очила достъпен до всички начинаещи шофьори, „Каменица” АД предлага тестовете с тях да станат част от редовната програма на курсовете за придобиване на шофьорска книжка. Тази идея вече има подкрепата на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”. Предстои изпращането на официално писмо-предложение от „Каменица” АД до съответните институции. За целите на обучението компанията поема ангажимента да осигури минимум 10 броя „алкохолни” очила. Предложението получи одобрението и на всички официални гости. От следващата година”алкохолните” очила ще бъдат показани в големите вериги автоучилища в страната съвместно със Съюза на преподавателите по автомотоподготовка и с подкрепата на председателя на съюза.

Предложението за включване на тестовете с „алкохолни” очила в програмата за обучение на начинаещите шофьори е логично развитие на кампанията „Алкохолът е лош шофьор”. За петте години, откакто се провежда тя се превърна в най-голямата и утвърдена КСО платформа в областта на пътната безопасност. След като първото й издание беше отличено като най-добрата кампания за пътна безопасност за 2008 г. в България от тогава действащия комисар по транспорта на ЕС, „Алкохолът е лош шофьор” продължи да се развива, да разширява мащаба си, да се провежда във все повече градове, като увеличава и броя на участниците. Тази година „Алкохолът е лош шофьор” се проведе в шест града на страната. Основен елемент в кампанията през 2012 г. бяха тестовете с т. нар. „алкохолни очила”, които се проведоха в София, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен и Велико Търново. Само през 2012 г., за да достигне до още по-голяма аудитория, по време на кампанията бяха раздадени и 13 800 информационни листовки. Фен-страницата във фейсбук увеличи броя на почитателите си до над 3 000, а само за тази година близо 250 000 души са я посетили и са се запознали с посланията на кампанията. Обобщените данни за кампанията „Алкохолът е лош шофьор” сочат, че от стартирането през 2008 г. досега над 20 000 души директно са участвали в нейните активности и са раздадени повече от 30 000 информационни листовки.

Петото издание на „Алкохолът е лош шофьор” за 2012 г. се проведе с подкрепата на Вицепремиера и министър на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов, Посолството на Кралство Белгия в България, отдел Пътна полиция при Главна дирекция „Национална полиция”, СБА, ДОКППБДВП. Корпоративни партньори на кампанията бяха Форд Мото-Пфое, Ромпетрол, верига ресторанти Fancy. Кампанията се реализира и с медийната подкрепа на Дарик радио, Dir.bg, Нова телевизия, вестниците „Труд” и „24 часа”. Повече информация за кампанията потърсете на alcoholbaddriver.bg и на страницата на кампанията във фейсбук.

За кампанията „Алкохолът е лош шофьор”

Кампанията „Алкохолът е лош шофьор” е част от дългосрочната корпоративна политика на „Каменица” АД. Тя акцентира върху една от най-актуалните и чувствителни теми, свързани с пътната безопасност – отговорната консумация на алкохол сред водачите и отговорното им поведение на пътя. Тя е и логично продължение на подписаната от „Каменица” АД през 2007 г. Европейска харта за пътна безопасност. Дружеството е и първата и единствената до момента българска пивоварна компания, приела принципите на документа в своята вътрешнокорпоративна политика. През 2008 г. „Алкохолът е лош шофьор” е оценена като най-добрата кампания за пътна безопасност в страната от тогава действащия комисар по транспорта на ЕС. „Каменица” АД е и единствената пивоварна компания, която произвежда българска безалкохолна марка бира – Каменица Безалкохолна. От началото на тази година посланието и уебсайтът на „Алкохолът е лош шофьор” са изписани върху кена на Каменица Безалкохолна и по този начин компанията е една от първите у нас, която обвързва свой продукт с корпоративната си социална отговорност.


използваните материали са от сайта на кампанията