Този сайт използва бисквитки с цел подобряване на функционалността, за удобство на потребителя, както и за статистически цели. Ако сте съгласни с такава употреба на бисквитките, моля натиснете „Съгласен съм”.

×

Внимание

JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/beer2bee/public_html/images/kamenitza/1110
×

Забележка

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kamenitza/1110
Печат на тази страница

Стотици жители на Варна и Бургас...

Написана от  Петък, 01 Февруари 2013 00:00
...тестваха „алкохолните” очила през изминалия уикенд


Стотици жители на Варна и Бургас се включиха през изминалия уикенд в тестове с „алкохолни очила”

Инициативата е част от кампанията „Алкохолът е лош шофьор”, организирана от „Каменица” АД и основна нейна цел е да повиши информираността на обществото за рисковете от шофиране след употреба на алкохол.

Основен елемент в кампанията са тестовете с т.нар. „алкохолни очила”, които възпроизвеждат наличието на различни промили алкохол. През този уикенд в двата морски града стотици души проявиха интерес към нестандартните очила. За да пресъздаде риска от шофиране след употреба на алкохол в максимално близка до реалността степен, кампанията използва няколко вида очила, като всеки от тях симулира различен промил алкохол в кръвта - от 0,4 до 0,6 промила, от 0,6 до 0,8 промила, които са за нощно виждане, от 0,8 до 1,5 промила и от 1,0 до 1,7 промила. Алкохолните очила предизвикаха интереса на бургазлии и варналии. За да могат в действителност да усетят по какъв начин алкохолът променя реакциите им – забавя ги, те виждат размазано, нямат реална преценка за разстоянията, всички участници, сложили очилата, се опитаха да ходят по права линия, запазвайки равновесие, или да се здрависат с приятели. Някои дори се опитаха да направят везна. Опитите им останаха неуспешни и след като свалиха очилата всички те бяха категорични, че никога не биха допуснали да шофират в подобно състояние.

По данни на МВР от началото на годината до края на август в региона на Бургас са регистрирани 7 тежки ПТП. За същия период миналата година броят им е бил 11. През първите 8 месеца на 2012 г. са установени общо 985 нарушения, свързани с шофиране под влияние на алкохол. При 599 от тях са отчетени до 1.2 промила алкохол в кръвта, а при останалите - над 1.2 промила алкохол в кръвта.

Във Варна от януари до края на септември т.г. са регистрирани 21 тежки ПТП. За същия период са регистрирани 758 нарушения, свързани с шофиране под влияние на алкохол. При 503 от тях са отчетени до 1.2 промила алкохол в кръвта, а при останалите - над 1.2 промила алкохол в кръвта.

В национален мащаб броят на ПТП, резултат от употребата на алкохол, намалява. От началото на 2012 г. до края на м. септември, от общо 4 667 ПТП, причинени от употребата на алкохол са възникнали 306 тежки ПТП. За същия период на 2011 г. възникналите по тази причина тежки ПТП са били 361. От тези 306 тежки ПТП в 93 от тях (срещу 112 за същия период на 2011 г.) съдържанието на алкохол е в границите от 0,5/ 1000 до 1,2/ 1000.

Следващия уикенд тестовете с „алкохолните очила” продължават в Плевен и Велико Търново (13-14 октомври), а после и в Стара Загора (20-21 октомври). Те ще се провеждат в централните пешеходни зони, между 11.00 и 15.00 ч.


използваните материали са от сайта на кампанията