Този сайт използва бисквитки с цел подобряване на функционалността, за удобство на потребителя, както и за статистически цели. Ако сте съгласни с такава употреба на бисквитките, моля натиснете „Съгласен съм”.

Печат на тази страница

Чехите изнасят като за световно

Написана от  Сряда, 19 Януари 2011 00:00
Разгеле! Докато всички големи пивовари съобщават за спадове в продажбите, чешката държавна пивоварна Будвар официално заяви пред AP, че износът й за 2010 е достигнал рекордни нива. Компанията е изнесла 604 791 хектолитра бира за 58 страни в цял свят, което е най-добрият й резултат за последните 115 години.


През изминалата година Будвар навлезе в Индия и успя да се завърне в Холандия. Продажбите растат в Германия и дори в САЩ. Компанията успя да спечели и 14-годишна съдебна битка с Anheuser-Busch InBev, които искаха да регистрират на свое име търговската марка "Budweiser" на територията на всички държави в ЕС.


"Budweiser" идва от Budweis - старото име на град Чешке Будьовице. Будвар произвежда бира с това име от 13 век и понастоящем е собственик на марката.


Американците Anheuser-Busch InBev произвеждат техния "Budweiser" от 1876 г. През 1996 г. започват опитите им да придобият правата върху марката и в Европа.


сн.:sxc.hu