Този сайт използва бисквитки с цел подобряване на функционалността, за удобство на потребителя, както и за статистически цели. Ако сте съгласни с такава употреба на бисквитките, моля натиснете „Съгласен съм”.

Направи си барбекю от газова бутилка

Скъпи следовници, мила мамо и Мили Ванили, един от постулатите на Българската бирена църква е, че първите 3 стъпки към щастието са първите 3 бири. Обаче, като кажеш "1,2,3", нормално е да кажеш и "4,5,6", така че следващите стъпки са:

4. Да правиш нещо.
5. Да обичаш някого.
6. Да очакваш нещо.

Ще ви дам предложение за точка 4.

"Да правиш нещо" има смисъл, ако е мезе за първите 3 стъпки. За целта си трябва уред, който превръща какволине в нещопечено и условно ще наречем "барбекю".
С малко снимки и напътствия ще ви покажа как да извършим чудодейната метаморфоза от автомобилна газова бутилка към първокачествено барбекю – по-добро от продаваните тенекета в магазините за по 300 и нагоре лева.

Най-напред си намерих подходяща автомобилна газова бутилка - с обем 30 литра за скромните 15 лева в OLX. Кръстих я "BBQ ембрион".

Разделих я на 2 части – основа и капак, като разрязах бутилката оставяйки основата малко по-дълбока от капака.

 

Свързах двете части чрез най-обикновени панти за метал, които купих за 3 лева и заварих прилежно с CO-то.

 

Фабрично съществуващият фланец на бутилката, който при рязането остана на дъното на основата, реших да ползвам за подаване на въздух. За целта проектирах едно просто механизъмче за регулиране подаването на въздух, открадвайки идеята от старите селски кюмбета.

Елементите му ги изрязаха на лазер от неръждавейка с дебелина 2mm за около 15 лв.

На горната част на капака изрязах отвор и заварих комин от 20-сантиметрова квадратна тръба 50х50. На върха на тръбата заварих къса шпилка и поставих капаче за регулиране силата на горене на BBQ-то. Капачето проектирах и дадох да ми изрежат от 2mm неръждавейка за 5лв.

Дръжките на барбекюто са от ковано желязо – така наречените бъбреци 70х120 – 68 стотинки бройката. Може да си ги поръчате ТУК.

Краката на барбекюто също са от ковано желязо – бъбреци 300х150. Може да си ги поръчате ТУК за 2,22лв. бройката.

Скарите за въглищата и за печенето също са проектирани и изрязани на лазер от 4mm черна ламарина за около 30 лв. комплекта.

Накрая следва боядисване с температуроустойчива боя. Може да я поръчате ТУК за 9,50лв.

За да докарам купешки вид на барбекюто си, поръчах термометър за 4$ ТУК и пружина за дръжката на капака за $1,38 ТУК.

И това е...

5. Имам някой, който да обичам и 6. Очаквам уйкендите, за да запаля барбекюто.....

Ваш Хмелбой

Прочетена 43448 пъти