Този сайт използва бисквитки с цел подобряване на функционалността, за удобство на потребителя, както и за статистически цели. Ако сте съгласни с такава употреба на бисквитките, моля натиснете „Съгласен съм”.

Боровинките повишават антиоксидантите в бирата с 55%

Добавянето на боровинка и арония към бирата в различни етапи на пивоварния процес може да повиши антиоксидантите в нея с до 55%, сочат данните от експериментална разработка на учени от Института по криобиология и хранителни технологии в София.

Получените в резултат на проведените ферментационни опити с добавени арония и боровинка пива са са светли, бистри, с чист вкус, аромат и хармонична горчивина.

Пивата с арония са с по-плътен вкус и аромат, чисти и без страничен привкус. Бирата с боровинка е с по-стипчив вкус, но с по-висока антиоксидантна активност.

Като обобщение на получените резултати, авторите на изследването смятат, че повишаването на антиоксидантната активност на пивото чрез добавяне на подходящи плодове е работещ подход за подобряване на функционалните свойства на пивото, както и добра възможност за получаване на нови асортименти бири.

Прочетена 29021 пъти