Този сайт използва бисквитки с цел подобряване на функционалността, за удобство на потребителя, както и за статистически цели. Ако сте съгласни с такава употреба на бисквитките, моля натиснете „Съгласен съм”.

Бира преди виното, за да няма махмурлук. Така ли е?

Често се твърди, че за да се избегне махмурлук на следващия ден, вечерта трябва да започва с нискоалкохолни напитки, а след това градусът може да се вдига. Дали това е така провериха учени от Witten/Herdecke University в Германия и University of Cambridge във Великобритания.

В изследването участват равен брой мъже и жени на възраст между 19 и 40 години. Те са разделени на три групи - първата пие първо бира, а после вино, втората започва с вино и продължава на бира, а третата пие само бира или вино. Седмица по-късно първите две групи сменят реда на питиетата, а хората в третата сменят питието, което са пили последния път.

Махмурлукът при всички участници се измерва по специална 8-степенна скала, която включва симптоми като жажда, отпадналост, гавоболие, гадене и загуба на апетит.

Резултатите от проучването показват, че като цяло няма връзка между реда, вкойто се пият питиетата и силата на махмурлука на следващия ден. Другият направен извод е, че при жените махмурлукът е по-силен.

Прочетена 25612 пъти