Този сайт използва бисквитки с цел подобряване на функционалността, за удобство на потребителя, както и за статистически цели. Ако сте съгласни с такава употреба на бисквитките, моля натиснете „Съгласен съм”.

Топ 5 крафт бири за 2019

Написана от  Понеделник, 16 Декември 2019 10:01
beer2beer.org

 

A-Men. Kinky Afro. Manberries. Bikini Island. Пак A-Men.

 

Людмил Фотев - "Beer Language"

 

Добро до много добро представяне на произведените в България бири през 2019. Това е кратката ми оценка. Противно на очакванията ми, не се появи нещо изключително на крафт сцената. Една пивоварна доминираше в експерименталния сегмент и логично, това бе "Ромбус". Почти всичко дегустирано бе интересно, в повечето случаи добре направено и заслужаващо уважение. Адмирации за разширяване на крафт културата в нови центрове, със сигурност авторският почерк тепърва ще се налага и в Ловеч и Русе, както и ще се доразвива в Сливен, Бургас и защо не, в и около Пловдив и София. Създаването на регионални сдружения е чудесно, както и развитието на фестивалната дейност.

Големи играчи изненадаха приятно с добро отношение качество-цена по отношение новия си асортимент, включително в новата микропивоварна на единия от тях, благодарение на майстора там.

Като добри дебюти бих откроил "Кохонес" и "Метълхед".

 

Филип Анастасиу - Beer snob

 

1. "Ace of Haze" NEIPA ("Kazan Artizan") - За 9 от 10 бири в този стил все ще се намери някой да каже, че това не е NEIPA. Най-вероятно и за тази е казвано. Надали някой ще обърне внимание обаче. "Ace of Haze" е страхотна бира и е поредното бижу в портфолиото на пивоварната, която успя да си изгради завиден имидж за кратко време, въпреки малките си варки, които се предлагат само наливно. Най-добрата бира на 2019 г.!

2. "Caravanserai" ("Бял щърк", колаборация с "Hop Hooligans") - Добре направените имперски стаутове, като и всички т.нар. "големи бири", са запазена територия на опитните пивовари. Те се появяват сравнително рядко от български пивоварни и винаги правят впечатление. "Caravanserai" е бира, зад която всеки пивовар би могъл да застане гордо.

3. "Густо майна" ("Beer Bastards", колаборация с "Пелта") - Признавам, че гозе е слабото ми място и рядко проявявам придирчивост към бири в този стил. "Густо майна" обаче не е в тази класация, заради симпатии. Много свежа и балансирана бира, която несъмнено ще накара повече хора да проявят интерес към стила.

4. "One In A Melon" ("Ромбус") - Лично за мен изненадата на годината. Това е една бира, която мина незабелязано заради изключително малката варка, която май така и не излезе извън ресторанта на "Ромбус" в Пазарджик. Опитах този пшеничен ейл по абсолютна случайност и директно ми влезе в любимите за годината. Лично за мен кандидат №1 за влизане в по-редовните варки на "Ромбус".

5. "Cryo DDH NEIPA" (Айляк) - Бира, която поляризира фенове на крафта в България, но не остана незабелязана. Новата рецепта от 2019 г. е много подобрена и това само ни кара да чакаме следващата изненада от "Айляк". Като добавим към добрия вкус и факта, че Жоро направи всичко възможно тази бира да достигне до максимално голям брой хора в България и да популяризира един рядък за нашата бирена сцена стил, мястото й в топ 5 на 2019 е задължително.

 

Емил Иванов - Hoppy Friday Brewing/Craftbeerjournal.bg

 

1. "Caravanserai" - "White Stork" / "Hop Hooligans"

2. "Ace Of Haze" NEIPA - "Kazan Artizan"

3. NEIPA (нова рецепта) - "Ailyak"

4. "Brett IPA" - "Rhombus"

5. "Porter" - "Диво пиво"

 

Радослав Пенчев - In Hops We Trust

 

1. "Pearl by Rhombus" (бутилка) - Каквото и да кажа за тази бира ще бъде малко, тя просто трябва да се опита. Казвам трябва защото е силно ограничена, плод на труд и търпение и, не на последно място, тя просто е страхотна! Още няколко бири на "Ромбус" силно ме впечатлиха тази година, но никоя повече от Pearl.

2. 'Ко мини" от "Трима и двама" (наливна) - Този портър ме впечатли с изключителният си баланс и технически добра направа. Вкусът е балансиран като пушеното допълва, а не доминира.

3. "Kinky Afro Pilsner" от "Бял Щърк" (бутилка) - Tовa е бирата с която да зарибиш по "крафта" твоя авер, свикнал да пие само лагери.

4. "Faster Bastard" от "Beer bastards" (кен) - Цялостно страхотна крафт бира, в най-хмелените крафт традиции.

5. "Ad Hoc IPA" от "Kazan Artizan - Без съмнение най-добрата българска ИПА която съм опитал тази година!

 

P.S - Уговорката е, че това не е финално класиране. Още не съм опитал новият стаут на "Beer Bastards", "Cohones", новата на "Бял Щърк" и още 2-3 нови.

 

Bulgarian Craft Beer Crew

 

1. "Густо майна" - "Beer Bastards & Pelta Brewing", гозе с добавени малини - Бирата спечелила второ място на международния конкурс за домашна бира в София, пресъздадена от Beer Bastards, по рецептата и съвместно с Атанас Божков. Най-свежото предложение с малини, тази година.

2. "Ace of Haze" - "Kazan Artizan" - Най-добрата трактовка, сварена в България, на най-нашумелият стил в световен мащаб New England IPA.

3. Family jewels (FF) - "Cohones" - И като цяло - пивоварната стартира тази година със своя пейл ейл, който за кратко време претърпя голямо преобразяване във възходяща посока. Изкараха също много приятна бира с малини, заложиха на много голям маркетинг, а скоро очакваме два интересни стаута.

4. "Take Me Somewhere Nice" - Колаборация "Бял щърк" и "Horizont" (Унгария) - Sour IPA c маракуя. Обикновенно, когато става дума за кисел IPA - или е леко кисело едвам доловимо, или плодовото и хмелено не се усеща. Тук всичко е много балансирано и двата фактора са на лице. Свежестта от маракуята идва като черешката на тортата.

5. "Pearl" - "Rhombus" - Краят на годината се беляза с петото ни предложение, един страхотен подарък за празниците от "Ромбус", а именно "Pearl". Страхотна перла в короната на пазарджишката пивоварна, грейп ейл стабилно отлежал в дъбова бъчва. Почти 8-те процента са толкова приятно галещи сетивата, гарнирани със сладост, кисела хапливо, с аромат на сушени плодове и не най-накрая - характерната бъчва. Всичко това дава на тази бира характер на висок клас пиво, страхотен експеримент на съчетание грозде и малц.

 

"Бирена Религия" (Николай Дочев и Иво Николов)

 

1. "Pearl Grape Ale Aged" - "Rhombus". - Доколкото ни е известно това е първата бира произведена и в продажба в този стил в България, като естествено това не е единствената причина да я номинираме.

2. Tropikalia V2.0 - "Бял Щърк". - За нея накратко можем да отбележим, че е една от най-добрите български бири в стил IPA.

Като горди русенци третата ни номинация е за "Sans Changement IPL" на съгражданите ни от "Dunav Craft Brewery". Въпреки леките смущения при първата варка, те съумяха да коригират рецептата и при втората вече всичко беше идеално и достатъчно тази бира да присъства в нашата класация.

Четвъртата бира от петте ни избрани е на "Kazan Artizan" - Ad Hoc IPA. Това е бира, която към момента може да се опита единствено в наливен вариант.

Петата бира е на "Beer Bastards" в колаборация с поляците от "Browar Pinta" и това е BIKINI NEIPA. Една разкошна бира идеално отговаряща на атестирания стил, която освен всичко е и в бутилка от 500 мл.

 

Искаме да отбележем, че за жалост не можахме да опитаме бири като например новия Айляк, колаборацията на "Бял Щърк" с "Hop Hooligans", "Гараш"-а на "Beer Bastards" и още няколко, които излязоха в последният момент като предполагаме, че някои от тях биха променили номинацията ни като цяло.

 

Свилен Кириловски - Bforbeer

 

1. "Pearl Barrel Aged Grape Ale" - "Ромбус"

2. "Ace Of Haze" NEIPA - "Kazan Artizan"

3. "Caravanserai" - "White Stork"/"Hop Hooligans"

4. "Manberries" (наливна) - "Cohones"

5. "Faster Bastard" IPA - "Beer Bastard"

 

Тук отделно си позволявам да отбележа жеста на "Beer Bastard" да направят реверанс към домашното пивоварство и да направят съвместно с "Пелта" прекрасното гозе "Густо Майна". И също специално внимание заслужава "Диво пиво", които буквално се вдигнаха от пепелта и се надигнаха, а в края на годината на всичко отгоре изкараха един чудесен какао портър.

Прочетена 6504 пъти