Този сайт използва бисквитки с цел подобряване на функционалността, за удобство на потребителя, както и за статистически цели. Ако сте съгласни с такава употреба на бисквитките, моля натиснете „Съгласен съм”.

Всяка неделя

Написана от  Събота, 16 Ноември 2013 10:38

Храненето, което спасява животи след съботния запой

За автор на думата брънч (англ. brunch - комбинация от breakfast и lunch) се смята английският журналист Гай Беринджър. През 1895 г. той я използва, за да обозначи онова неделно хранене между закуска и обяд, което спасява животи след запой в събота вечер. Срамота е, че при цялото ни самочувствие на нация с висока питейна култура и безбройните лекове за махмурлук, които ни е завещала народната медицина, нямаме българска дума за това, но нейсе - ще използваме чуждата.

Та, всеки има своя брънч. Рецептите за това наистина най-важно хранене за деня варират от традиционното шкембе до бъркочи в непрозрачни чаши, чиито съставки е по-добре да останат неясни завинаги. През годините скромният ви разказвач е опитвал какво ли не, но предвид никаквите му кулинарни умения и общото му неразположение в неделя сутрин, в последните години залага на това на снимката - яйце и бекон на тиган, хляб, люти чушки и бира.

И така всяка неделя.