Този сайт използва бисквитки с цел подобряване на функционалността, за удобство на потребителя, както и за статистически цели. Ако сте съгласни с такава употреба на бисквитките, моля натиснете „Съгласен съм”.

Пием предимно бг бира

Написана от  Понеделник, 03 Март 2014 11:02

 

Българското пиво държи 95% от пазара у нас

Големите български пивоварни държат близо 95% от пазара у нас. Въпреки че пием предимно родна бира обаче, започналият от началото на кризата спад в приходите от продажби на пиво се запазва и през 2013 г. - по данни на Съюза на пивоварите намалението за последните 5 години възлиза на 11 %.
През миналата година на пазара са лансирани 16 нови опаковки и три нови асортимента на традиционни марки българска бира. Пием все повече вкъщи и все по-малко от стъклени бутилки (25,5%) и кенове (8,5%).
За сравнение през втората половина на XIX в. в София има само 2-3 кръчми, които продават пиво. Още преди 3 март 1878 г. българите са пиели бира, донесена от корабите по черноморските и дунавските пристанища, а през 1850 г. група унгарски емигранти произвеждат в Шумен пиво за собствени нужди с казан и ярмомелка за малц.

сн. sxc.hu