Този сайт използва бисквитки с цел подобряване на функционалността, за удобство на потребителя, както и за статистически цели. Ако сте съгласни с такава употреба на бисквитките, моля натиснете „Съгласен съм”.

Не знаеш какво правиш, когато се напиеш?

Написана от  Четвъртък, 14 Август 2014 00:00

По-скоро не ти пука

Случва се. Събуждаш се с най-злобния махмурлук в съответното населено място и докато се чудиш кой ти е сменил черепната кутия с няколко номера по-малка, започваш да се сещаш какви си ги вършил снощи. После си поглеждаш телефона и виждаш какви си ги писал снощи, и черепната ти кутия става с още няколко номера по-малка, и триеш, и си викаш "а бе, когато се напия, какви глупости правя", и хуманистично заключаваш, че той, алкохолът, е виновен за всичко.

А той не е. Алкохолът не те кара да правиш глупости, от него просто спира да ти пука, че ги правиш.

Или поне това твърдят резултатите от експеримент, направен в университета в Мисури. В изследването участват 67 души на възраст между 21 и 35 години, разделени на 3 групи. Първата група пие алкохол, втората пие безалкохолно, а третата не знае какво пие (но в течността отново няма алкохол). След това участниците са помолени да изпълнят определени задачи на компютър. Резултатите показват, че пилите логично допускат повече грешки от останалите две групи, но и нещо друго. Въпреки че са помолени да реагират максимално бързо, след всяка грешка трезвените започват да действат по-бавно, тъй като се опитват да не допускат нови. При членовете на алкохолната група подобна реакция няма - участниците в нея напълно осъзнават, че правят грешка, но просто не им пука.

сн. sxc.hu