Този сайт използва бисквитки с цел подобряване на функционалността, за удобство на потребителя, както и за статистически цели. Ако сте съгласни с такава употреба на бисквитките, моля натиснете „Съгласен съм”.

Бирата стимулира синтеза на хормон на щастието

Написана от  Понеделник, 15 Юни 2015 00:00

Don't worry 

Бирата влияе благотворно върху функциите на централната нервна система и има успокояващ ефект, а аминокиселините в белтъчния състав на пивото стимулират синтеза на ендорфини, известни като „хормони на щастието”. 

Тези научни резултати бяха дискутирани по време на 10-тия Национален конгрес по хранене във Варна в края на миналия месец. Данните, представени от проф. д-р Донка Байкова, д-р Сергей Иванов, доц. д-р Алексей Василев и д-р Валентина Любомирова, представляват анализ на хранителната стойност и съответната медико-биологична оценка на 10 вида българско пиво.Българските бири съдържат среддно 51,25 kсal на 100 ml продукт или 256 kсal на 500 ml. Най-ниска е калорийната стойност на безалкохолното, а най-висока на тъмното пиво.

Съдържащите се в бирата витамини от групата В допринасят за стимулиране функциите на централната нервна система, активизиране на обменните процеси в организма и по-ефективен разход на консумираната хранителна енергия. При умерена консумация високото количество витамини от група В в пивото спомага сърдечните и мозъчни дейности. С 500 ml бира може да бъде доставен от 9 до 27,5% от препоръчителния дневен прием на витамин В6, от 3,5 до 14,1% – за витамин В2, и между 4,0 до 10,5% - за витамин В3.

колаж: beer2beer.org