Този сайт използва бисквитки с цел подобряване на функционалността, за удобство на потребителя, както и за статистически цели. Ако сте съгласни с такава употреба на бисквитките, моля натиснете „Съгласен съм”.

Пивовари срещу индианци - 1:0

Написана от  Сряда, 03 Октомври 2012 01:00

 


Съдът в Небраска отхвърли иска на индианско племе към 4 от най-големите производители на бира в света за $500 милиона, съобщава chinapost.com.


Делото започна през февруари 2012 г., когато жителите на резервата Пайн Ридж в Южна Дакота поискаха компенсации от пивоварите заради щети в сферата на здравеопазването и социалните услуги, причинени от хроничен алкохолизъм сред местните сиукси оглала. Обвиненията бяха насочени и към 4 магазина за алкохол в Уайтклей - градче на границата на резервата, в което са продадени близо 5 милиона кена бира през 2010 г., макар там да има само няколко десетки жители. Индианците твърдят, че пивото е внесено контрабандно на територията на резервата, където употребата на алкохол е абсолютно забранена.


В съдебното решение пише, че не е изключено да има някаква връзка между продажбата на алкохол и проблемите на местните жители, но би следвало самите индианци да направят повече, за да ги решат, което пък е извън юрисдикцията на институцията.


Жителите на Пайн Ридж страдат от алкохолизъм поколения наред, въпреки че в резервата е обявен сух режим още през 1832 г.
сн.: sxc.hu