Този сайт използва бисквитки с цел подобряване на функционалността, за удобство на потребителя, както и за статистически цели. Ако сте съгласни с такава употреба на бисквитките, моля натиснете „Съгласен съм”.

Съединение в бирата пази от затлъстяване

Понеделник, 26 Август 2019 14:34

Екип от български учени от Центъра по биология на храните изследва съдържанието на съединението ксантохумол в произвежданите у нас бири и установи, че стойностите са близки до тези в други европейски страни.

„Ксантохумолът има профилактично действие, активира обезвреждането на токсини и проявява директна антивирусна, антибактериална и антиоксидантна активност. Подпомага превенцията на затлъстяването и диабета, намалява натрупването на мазнини и поемането на вода от мастните клетки“, коментира ръководителят на изследването д-р Сергей Иванов.

През последните години редица изследвания в Чехия, Германия, САЩ, Китай и други страни показват, че ксантохумолът притежава уникални биологични характеристики. В българското проучване за ксантохумола са използвани 8 популярни български марки пиво, закупени директно от търговската мрежа.

Прочетена 7697 пъти