Този сайт използва бисквитки с цел подобряване на функционалността, за удобство на потребителя, както и за статистически цели. Ако сте съгласни с такава употреба на бисквитките, моля натиснете „Съгласен съм”.

Бирата прави пържолите по-полезни

Написана от  Понеделник, 31 Март 2014 00:00

Намалява канцерогенни съставки с над 50%

Марината от тъмната бира може да намали с над 50% канцерогенни съставки, които се съдържат в месото на скара, сочат данните от проучване на екип португалски и испански учени, публикувано в American Chemical Society’s Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Полицикличните ароматни въглеводороди се образуват при попадането на мазнина от месото върху въглищата. Тестове с животни доказват, че причиняват рак и има сериозни опасения, че съществува риск това да се случи и при хора.

За целите на изследването учените работили с четири групи свински пържоли. Първата била изпечена без да е маринована, а останалите три били накиснати в различна бира за четири часа. Резултатите показали, че маринованите пържоли като цяло били с по-ниски нива на полициклични ароматни въглеводороди - светлата бира ги намалила с 13%, а безалкохолната с 25%. Най-добри резултати обаче показала тъмната бира, която ги редуцирала с впечатляващите 53%.