Този сайт използва бисквитки с цел подобряване на функционалността, за удобство на потребителя, както и за статистически цели. Ако сте съгласни с такава употреба на бисквитките, моля натиснете „Съгласен съм”.

Домашна бира - как, защо и колко

Написана от  Понеделник, 09 Юни 2014 11:43

Близо 300 са домашните пивовари у нас

"Домашен пивовар се става и без първоначална инвестиция", твърди един от авторите на ръководството за домашно пивоварство "Домашна бира? - Това е лесно!" Виктор Върбанов.

"За един прост опит с малко количество (около 3-4 л.) бира са необходими тенджера от 5 л., гевгир или сито за брашно, както и кофа за ферментиране или две бутилки от по 2,5 л. от бира - все неща, които се намират във всяка кухня и дом. Термометър и захаромер също са нужни, но те не са скъпи - по 10-15 лв. всеки", допълва той. По-големите ентусиасти могат да отделят 170 лв. за стартов пакет, в който освен съдове, серпентина, уреди и пособия са включени и материалите - малц, хмел и дрожди за 50 л. светла домашна бира.

По груби сметки на автора поне около 200-300 души са опитвали да варят бира у нас. Повечето от тях са мъже, но Виктор, който е и председател на общото събрание на Асоциацията на домашните пивовари в България, лично познава и няколко жени.

"Домашна бира? - Това е лесно!" обяснява на достъпен език що е то пивоварство, как да го правим вкъщи и какво ни е нужно. Описани са накратко и стиловете бира, както и няколко основни рецепти на най-известните стилове бири. Цената е 7,90 лв.