Този сайт използва бисквитки с цел подобряване на функционалността, за удобство на потребителя, както и за статистически цели. Ако сте съгласни с такава употреба на бисквитките, моля натиснете „Съгласен съм”.

Бира на ден срещу сърдечна недостатъчност

Написана от  Сряда, 21 Януари 2015 00:00

Умерената консумация намалява риска с до 20%

Една малка бира на ден намалява риска от сърдечна недостатъчност с 20% при мъжете и 16% при жените. Това сочат данните от американско проучване между близо 15 000 души, публикувано в European Heart Journal тази седмица.

В изследването участват 14 629 мъже и жени на възраст 45 - 64 години, които отговарят на въпроси за алкохолната си консумация в рамките на няколко анкети в продължение на 25 години. Участниците са разделени в 6 категории - въздържатели, бивши пиячи и пиещи до 7, 14, 21 или над 21 питиета на седмица, като за едно питие се смята малка чаша вино (125 ml), малка бира (330 ml) или 25 ml твърд алкохол. Резултатите показват, че рискът от сърдечна недостатъчност е най-малък при хората, които пият по едно на ден. След като взели предвид различни фактори като възраст, високо кръвно налягане, холестерол и физическа активност, учените установили, че при хората в тази група той е по-нисък с 20% при мъжете и 16% при жените в сравнение с въздържателите.

сн. sxc.hu