Този сайт използва бисквитки с цел подобряване на функционалността, за удобство на потребителя, както и за статистически цели. Ако сте съгласни с такава употреба на бисквитките, моля натиснете „Съгласен съм”.

Съставка в бирата помага в борбата с рака

Написана от  Сряда, 16 Март 2016 00:00

Учени са напът да я синтезират в лабораторни условия

Американски учени са напът да синтезират в лабораторни условия съставка в бирата, която може да се използва при лечение на ракови и инфекциозни заболявания. Екип на университета в Айдахо съобщи новината на пресконференция в рамките на националната среща на Американското химическо общество в Сан Диего.

Съединенията са хумулони и лупулони — киселини, които се съдържат в хмела. Полезните им свойства са известни от години, но ако учените успеят да ги синтезират, това значително ще улесни употребата им при създаването на различни медикаменти, които да се използват при лечение.

Преди време учени от Медицинския институт в Сапоро съобщиха, че хумулонът е ефективен при при борбата с човешкия респираторен синцитиален вирус, който причинява хрема и дори пневмония и бронхит при подрастващите, както и симптоми на настинка при възрастни хора. Тъй като съдържанието на хумулон в бирата е твърде ниско обаче, човек трябва да изпие над 10 литра бира, за да се получи желаният антивирусен ефект. (сн. sxc.hu)