Този сайт използва бисквитки с цел подобряване на функционалността, за удобство на потребителя, както и за статистически цели. Ако сте съгласни с такава употреба на бисквитките, моля натиснете „Съгласен съм”.

Възстановиха бира на 220 години

Написана от  Петък, 17 Юни 2016 00:00

Смятаната за най-стара до момента беше на 170 г.

Австралийски учени твърдят, че са успели да възстановят бира отпреди 220 години, съобщава ABC news.

През 1797 г. търговският кораб Sydney Cove се разбива край бреговете на малък австралийски остров. Част от бирата на борда остава заровена на дъното близо два века, докато през 1990 г. бутилките са намерени и стават част от експозиция в местен музей. След като преди година и половина учените установяват, че в някои от тях все още има течност, те започват опити да възстановят рецептата на пивото и според твърденията им успяват. Новата бира носи името Preservation Ale.

Преди няколко години финландски учени опитаха да възстановят бира на 170 години. Пиво беше намерено през 2010 г. в останки от кораб, за който се смята, че е потънал около 1840 г. близо до Оландските острови. Опитите тогава установиха, че бирата е негодна за пиене, но е запазила цвета си, а рецептата е включвала роза, бадем и карамфил. (сн. Catalyst)