Този сайт използва бисквитки с цел подобряване на функционалността, за удобство на потребителя, както и за статистически цели. Ако сте съгласни с такава употреба на бисквитките, моля натиснете „Съгласен съм”.

Изпили сме 243 млн. литра бира през първото полугодие

Написана от  Сряда, 18 Август 2010 01:00
България е на трето място по консумация на бира на Балканския полуостров, показват резултатите от проучване на Обединена българска банка (ОББ). Според статистиката българите са изпили 537 млн. литра бира миналата година. Това поставя страната ни след Румъния и Турция, което е логично, защото населението на тези страни е по-голямо от това на България. Затова пък гърците не могат да ни стъпят и на малкия пръст, въпреки че също са повече от нас - те са изпили само 450 млн. литра бира.

Събраните досега данни показват, че за първото полугодие продажбите на бира в България са паднали с 4% на годишна база. За шестмесечието в страната са продадени общо 243 млн. литра бира, което ще рече почти половин милиард половинлитрови бутилки с пиво. Производителите обясняват спада както с икономическата криза, така и със студеното време през пролетта, което е ограничило консумацията на бира.

От ОББ посочват, че пивоварите очакват и тази година продажбите на бира в България да паднат с между 10% и 15%. Миналата година браншът отчете 11% спад в продажбите.


сн.:архив